Bahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması ile alerjik rahatsızlıkları da gündeme gelmektedir. Göz alerjilerinde bahar mevsimleri ile birlikte artışlar görülür. Mevsimsel alerjilerin en büyük sebebi çiçek polenleridir. Bundan en fazla etkilenen organımız ise gözlerimizdir. Göz alerjilerinin tedavisinde geç kalınması halinde gözkapaklarında düşme ve kısılma, kornea tabakasında yaralar ve kalıcı göz bozuklukları meydana gelebilir.
Göz alerjisinin belirtileri arasında; gözlerde yanma, batma, çapaklanma, sulanma, kızarıklık, güneşe karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi şikayetler vardır.
Alerjinin en rahatsız edici yanı göz kaşınmaları olduğundan, hastalar gözlerini sürekli olarak kaşır ve ovuşturur. Bu sebeple şiddetli yanma ışığa bakamama, yabancı cisim hissi ve bulanık görme meydana gelir. Gözde kaşınma, kızarıklık ve reaksiyona bağlı olarak gelişen damar genişlemesi meydana gelir. Bu kaşımalar bazı kimselerde gözün önündeki saydam tabaka olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olur ki bunların en ciddisi ise görme kaybına yol açan keratokonustur. Eğer bu şikayetlerden bir veya bir kaçı sizde de varsa mutlaka uzman bir doktora müracaat ediniz.
Kapak içlerinde alerjiye bağlı olarak oluşan kabarık lezyonlar gözün sağlam kornea tabakasına baskı yaparak astigmat ve görme bozukluğuna dahi yol açabilir. Erken teşhis edilen vakalarda hastalara çoğunlukla lokal uygulanan damla ve pomadlar yeterli olur. İlerlemiş aşamada göz kapaklarında düşme ve kısılma görülür.
Baharı göz alerjilerine yakalanmadan da geçirmek mümkün elbette. Evde havalandırma yerine klima kullanınız. Klimalar filtreli olduğu için dışarıdaki zerreciklerin odaya direkt girmesi önlenmiş olur. Bahar ve yaz aylarında özellikle güneş gözlüğü kullanınız. Şiddetli bir alerjik durumunuz varsa kenarları yüze doğru kapanan gözlükleri tercih ediniz. Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayınız. Göze el ile temas etmekten mümkün olduğunca uzak durunuz. Yatak odanızda toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı tercih ediniz. Evde toz alırken ıslak bez kullanınız. Eğer hayvanlara karşı da alerjiniz varsa evde mümkünse hayvan beslemekten uzak durunuz. Besliyorsanız sık banyo yaptırınız ve evinizi de mutlaka günde bir kez süpürünüz. Ellerinizi ve yüzünüzü su ile sık sık yıkayınız.