Retina gözün iç yüzeyini kaplayan ince bir tabakadır. Işığa ve renge duyarlı milyonlarca hücre içerir ve görsel bilgiyi alıp düzenler. Görüntüyü oluşturup beyine yollar.
Retinal Hastalıklar:
· Retinanın Damarsal Hastalıkları (Diabetik Retinopati, Retina Damar Tıkanıklıkları)
· Retina ve Makulanın diğer hastalıkları (Santral Seröz Koryoretinopati, Kistoid Makula Ödemi, Retinanın Konjenital Hastalıkları ve Tümörleri gibi)
Optik Koherans Tomografi (OCT) ve Fundus Floresein Anjiografi (FFA), retina dekolmanı dışındaki retinal hastalıkların tanısında oldukça önemlidir. OCT ve FFA tetkikleri retinal hastalığın tanısında bir kılavuz olmayıp aynı zamanda tedavi sonrası hastalığın takibinde de önemlidir.
Retinanın Damarsal hastalıkları temel olarak iki gruptur; Diabetik Retinopati ve Retinanın Arter-Ven Tıkanıklıkları'dır.
Bu hastalıkların tedavisinde göz içi ilaç enjeksiyonları ve Argon Lazer Fotokagülasyon tedavileri yer alır. Bu tedavilere hastalık sürecine ve hastanın sistematik durumuna göre ihtiyaç duyulur.
Retina Dekolmanı rod ve konlardan oluşan iç retina tabakasının retina pigment epitelinden ayrılmasıyla gelişir. Göz içi sıvısı retina ve retina pigment epilteli arasına yayılır ve bu iki tabakanın birbirinden ayrılmasına yol açar. Retina Dekolmanının yüksek miyopik gözlerde olması daha çok olasıdır. Genellikle göz üzerine künt travma sonrasında gelişebilir. Hastalar ışık çakmaları, bir veya daha fazla sayıda noktalar veya az sayıda örümcek ağı şeklinde yüzen cisimciği görme alanlarında görürler.
Retina Dekolmanı tıbbi olarak acildir ve hemen tedavi edilmelidir. Eğer doğru olarak tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına yol açabilir. Küçük Retina Dekolmanları Argon Lazer ışık tedavisi ile düzeltilebilir. Ancak daha geniş dekolmanlarda cerrahi tedavi gerekir.
Makular Hastalıklar 60 yaş üzerindeki insanlardaki görme kaybının en sık nedendir. Kuru tipde druzen denilen hücresel artıklar birikir. Daha kötü formu olan yaş tipinde ise koroid denen damarsal tabakadan retinaya anormal kan damarları gelişir. Bu damarlardan kan ve sıvı sızar. Oluşan sızıntı ışığa duyarlı retina hücrelerinin kalıcı hasarına neden olur. Göz içi enjeksiyonları ve lazer tedavisini içeren çeşitli tedaviler uygulanır.