SLT, açık açılı glokom hastalığında göz içi basıncını düşürmekte kullanılan bir lazer tedavi yöntemidir. SLT ile düşük dozda lazer enerjisi tıkalı kanalcıklara gönderilerek pigment içeren hücreler tahrip edilerek, yok olmaları sağlanır. Böylece tıkalı kanalcıklar açılarak, sıvı akışı normalleştirilir ve göz içi basıncı normal seviyesine düşer.
SLT tedavisi poliklinik şartlarında, muayene odasında yapılır. Herhangi bir ameliyat koşulu gerektirmez. Tedaviye başlamadan önce anestetik bir damla ile göz uyuşturulur. Sonra özel bir mikroskop kullanılarak lazer tedavisine başlanır. İşlem birkaç dakikada biter ve hasta herhangi bir ağrı veya acı duymaz.
Hastanede yatmak veya günlük aktiviteleri kısıtlamak gerekmez. Bir kaç günde göz tansiyonu belirgin şekilde düşer.
Belli süre ilaç kullanmak gerekebilir. Bu arada hastanın hekim kontrollerini aksatmaması gerekir.
SLT tedavisi göz tansiyonuna bağlı oluşan görme kaybını geri getirememektedir.
Hastanın mevcut görme derecesinin korunmasına yönelik bir tedavi girişimidir.
YAG LAZER
Katarakt cerrahisi esnasında göz içi lensi ince bir zar üzerine yerleştirilir.
Zamanla bu zar saydamlığını yitirir. Bu matlaşma, görmede yavaşça azalma yapar.
Hasta, sanki yeniden katarakt başlıyormuş gibi hisseder. Ameliyattan yeteri kadar zaman geçtikten sonra Yag Lazer uygulamasıyla (kapsülotomi) bu matlığın giderilmesi gerekir.
Yag Lazer ile yapılan lazer uygulaması sonucunda bu zar parçalanır.
Yag Lazer uygulaması aslında bir ışık tedavisidir ve göze herhangi bir cihaz veya aletle temas edilmeden uygulanması mümkündür.
Yag Lazer aynı zamanda dar açılı glokom tedavisinde göze rengini veren iris dokusunda milimetrik bir açıklık oluşturarak göz tansiyonu tedavisinde de kullanılır.