RETİNA

Retina Nedir?

Retina, gözün ışığı algılayan ağ tabakasıdır. Gözün tüm iç duvarını kaplar. Beyinden gelen damar ve sinirlerden oluşur. Retina muayenesi için görme derecesi ölçülüp biyomikroskopik muayeneden geçtikten sonra göz bebeğinin genişlemesini sağlayan damlalar damlatılır. Daha sonra göz içi şeffaf ortamlar (lens ve vitreus) ile retina ayrıntılı olarak farklı aletler yardımıyla incelenir.

Retina hastalarında kullanılan tanı yöntemleri;

Biyomikroskopik ve indirekt retina muayenesi, optik koherens tomografi (OCT), renkli fundus fotoğrafı, optik koherens tomografi anjiyografisi (OCTA), fundus fluorescein anjiografi (FFA), indosiyanin yeşil anjiografi

Retina hastalıklarında görmede azalma, şekilleri bozuk veya yamuk görme, yarım veya lekeli görme, siyah uçuşmalar, ışık çakması, gölgelenme, karanlıkta veya ışıkta az görme hatta hiç görmeme gibi şikâyetler ortaya çıkabilir bu durumlarla karşılaştığınızda hemen bir göz doktoruna görünmeniz önerilir.

Retinal Hastalıklar

  • Retinanın damarsal hastalıkları (diyabetik retinopati ve retinanın arter-ven tıkanıklıkları) ’dır.
  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu.
  • Retina dekolmanı
  • Retina ve makulanın diğer hastalıkları (santral seröz koryoretinopati, kistoid makula ödemi, retinanın konjenital hastalıkları ve tümörleri gibi)

Retina Dekolmanı

Retina Dekolmanı, gözün arkasındaki ağ tabaka olan retinanın oluşan bir yırtık veya delik nedeniyle altındaki pigment epitelinden araya giren vitreus sıvısı nedeniyle ayrılması olarak tanımlanır.

Gözde ışık çakması, şimşek çakması,  uçuşma ve siyah gölgeler görme gibi belirtiler olabilir. Eğer hastalık belirtileri ihmal edilirse ciddi görme kaybı ile hastalar gelebilmektedir.

Retina dekolmanının tanısı için hastaların gözüne damla damlatılarak göz bebekleri büyütülüp detaylı bir retina muayenesi yapılmaktadır. Bazen retinanın uç kısımlarını görmemizi sağlayan üç aynalı kontakt mercekler de kullanılabilmektedir.

Yüksek miyop ve göze gelen darbeler en önemli risk faktörleridir.

Retinal yırtık veya delik erken dönemde teşhis edilirse, laser fotokoagülasyon yapılarak ilerlemesi engellenir. Teşhiste ve tedavide gecikme veya ihmal olursa yırtık iyice büyür ve retina tabakası yerinden ayrılır. Retina dekolmanı dediğimiz bu durumda tek tedavi yöntemi ameliyattır. 

Uçuşmalar Görme

Gözümüzün içinde vitreus denilen jel kıvamında bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı normalde saydam ve yarı katı halde iken yaşla birlikte, bazen ufak darbelerle birlikte yapısı bozulmakta; normalde yapışık olduğu retinadan ayrılmaktadır. Bu olduğu zaman gözde karartılar görme, uçuşmalar, ışık parlamaları, şimşek çakması gibi belirtiler olabilmektedir. Bu süreç çoğunlukla problemsiz tamamlanmaktadır. Fakat bazen vitreus retinadan ayrılırken retinadan parça koparıp yırtık veya delik oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bu şikâyetleri olan kişilerin detaylı göz dibi (retina) muayenesi olmaları gerekmektedir. Eğer retina delik veya yırtığı erken dönemde tanı alırsa laser fotokoagülasyon yapılarak ilerlemesi engellenir, basit bir şekilde tedavi edilebilir. Hasta bu belirtileri ihmal edip geç kalırsa yırtık iyice büyür ve retina tabakası yerinden ayrılabilir. Bu durumda retina dekolmanı ameliyatı gerekmektedir.

Tedavi

Retina dekolmanı tedavisinde başarı oranı cerrahi ne kadar erken yapılabilirse o kadar yüksek olabilmektedir. Ayrıca cerrahi ne kadar geç yapılırsa anatomik başarı sağlanabilse de görme artışı bazen olmayabilmektedir. Bu nedenle hastalık bulguları fark edilince gecikmemek önemlidir.

Eğer retinada yırtık veya delik var ancak henüz dekolman gelişmedi ise yırtık çevrelerine lazer uygulanarak retina dekolmanı gelişimi önlenebilir. Lazer fotokoagülasyonun amacı, retina ile altındaki dokular arasında yapışıklık sağlayarak, göz içi sıvısının yırtığın altına geçmesini önlemektir. Yani lazer yırtık çevresinde bariyer görevi yapıp hastalığın ilerlemesini önlemeyi amaçlamaktadır. Bu sayede cerrahiye gerek kalmadan hastalık tedavi edilmiş olur. Genellikle poliklinik şartlarında biyomikroskopta oturur pozisyonda hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Yırtıklı ve traksiyonel tip retina dekolmanında tek tedavi yöntemi cerrahidir. Retina dekolmanı tedavisinde, yırtık veya yırtıkların sayısı yerleşimi ve hastanın genel özelliklerine göre birtakım farklı cerrahi seçenekleri uygulanabilmektedir.

1.Pnömatik Retinopeksi: Eğer yırtık üst kadran yerleşimli ise göz ve hasta genel olarak uygunsa uygulanabilmektedir. Bu yöntem göz içerisine gaz enjekte edilip gazın retinayı yatıştırması ve sonrasında lazer veya krioterapi uygulanmasını içermektedir. İyi seçilmiş hastalarda başarıyla uygulanabilen bir yöntem olup her hastaya yapılamamaktadır.

2.Skleral Çökertme Cerrahisi: Retina dekolmanı tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olan skleral çökertme tedavisinde; sert slikon bir bant retina yırtığı bölgesine denk gelecek şekilde göz çevresine yerleştirilir. Bu sayede retina yırtığı kapatılır, retina altı sıvı boşaltılarak kriyoterapi veya lazer uygulanır. Göz içi lensi koruması ve göz dışından işlemin yapılması önemli bir avantajı olup uygun hastalarda uygulanabilmektedir. Ameliyattan sonra hastanın gözlük dereceleri değişebilmektedir.

3.Pars Plana Vitrektomi: Pars Plana Vitrektomi ameliyatı, retina dekolmanın tedavisinde günümüzde en sık kullanılan yöntemdir. Bu ameliyatta göz küresine çok küçük 3 adet delik açılarak işlem yapılır. Mikrocerrahi yöntem ve aletler kullanılarak göz küresi içinde bulunan jel kıvamındaki vitreus sıvısı alınır. Yırtık veya delikler bulunarak retina altı sıvısı boşaltılıp retina dokusu altındaki tabakaya yapıştırılır. Bu yırtıklar tekrar açılmasın diye etraflarına lazer fotokoagülasyon uygulanır. Ameliyat sonunda göz içine gaz veya slikon gibi bir tampon madde verilerek yırtığın tekrar açılması engellenir. Yırtıkların göz içindeki yerleşimi veya sayısına göre hastaya ameliyat sonunda pozisyon verilir. Gazlar ortalama 4-6 hafta içinde vücut tarafından emilerek kaybolur. Retina ameliyatı sırasında göz içerisine silikon verilmiş ise göz içerisinde kendi kendine emilim sağlanamadığından belli bir süre sonra gözden alınması gereken bir maddedir. Bu süre hastadan hastaya değişiklik göstermektedir.

Retina ameliyatı ücretleri, kişiye özel uygulanacak cerrahi yöntemine göre değişmekte olup retina ameliyatı ücreti konusunda bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

maya göz