ASTİGMATİZMA

Astigmatizma, gözün saydam kornea tabakası ile lensinin eğriliklerinin eşlenmemesi sonucu ortaya çıkan, göz içine gelen ışınlarda saçılmaya yol açarak görüntüde bulanıklığa yol açan kırma kusurudur. Yakın-uzak tüm mesafelerde bulanık görmeye yol açar.

Tedavi seçenekleri gözlük kullanımı, düzeltici lensler veya cerrahi işlemlerdir.

BELİRTİLER

Astigmatizma'nın belirtileri;

  • Bulanık, bozuk (biçimsiz) görme
  • Göz yorgunluğu
  • Baş ağrısı
  • Gece görüşünde zorluk
  • Şaşılık

Ne zaman Doktora Gitmelisiniz?

Görme kaliteniz aktivitelerden aldığınız zevki azaltırsa ya da günlük işlerinizi yapmaktan sizi alıkoyarsa bir göz doktoruna muayene olmalısınız. Göz doktoru astigmatınız olup olmadığını, varsa hangi derecede olduğunu tespit eder ve görmenizi düzeltmek için önerilerde bulunur.

Dünya Sağlık Örgütü her yaş grubu sağlıklı bireylerde dâhil olmak üzere senede bir kez göz muayenesi olunmasını önermektedir. Astigmat dâhil kırma kusuru olan çocuklarda ve ergenlerde ise 6 ayda bir göz muayenesi önerilmektedir. Glokom riski ya da şeker hastalığı varsa doktorunuzla birlikte ne kadar sıklıkla muayene olmanız gerektiğini kararlaştırmalısınız.

NEDENLER

Gözünüz iki eğri yüzeyden oluşur ve bu retina üstüne yansıtarak görmeyi sağlar;

  • Kornea, gözün önündeki şeffaf yüzeyidir,
  • Lens gözün şeffaf olan kısmı olup yakın nesnelere odaklanmayı sağlar.

Mükemmel bir gözde bu elementlerin hepsi bir topun üzerindeki pürüzsüz yüzey gibidir. Kornea ve mercek bu kavisleri sayesinde gelen bütün ışığı nesne üzerine direk eşit olarak dağıtarak görüntünün retinaya düşmesini sağlar.

Kırma Kusurları

Eğer korneanız veya lensinizden biri olması gerekenin aksine yumurta şeklinde eğriliğe sahipse ışın demetleri aynı şekilde bükülmezler, buda iki ayrı görüntüye yol açar. Bu iki görüntü üst üste gelir veya birleşirse bulanık görüntüye sebep olur.

  Astigmatizma korneanız veya lensinizin bir yönde diğerinden daha bir dik şekilde kıvrıldığında meydana gelir. Korneanızda uygun olmayan kıvrımlar varsa kornea astigmatizması vardır. Lensinizde uyuşmaz kıvrımlar varsa merceksi astigmatizmaya sahipsinizdir.

Her iki tür astigmatizma hastalığında da bulanık görüş meydana gelir. Bulanık görüş bir yönde ya dikey, ya yatay ya da çapraz olabilir.

Astigmatizma doğuştan itibaren olabileceği gibi, göz yaralanmaları, hastalıklar veya ameliyattan sonrada gelişebilir. Astigmatizma zayıf ışıkta okuyarak, televizyona çok yakın bakmakla veya şaşılık ile daha da kötüleşmez.

Diğer Kırma Kusurları

Astigmatizma aşağıda belirtilen diğer kırma kusurları ile birlikte oluşabilir;

Miyop : Korneanız çok fazla kıvrımlı olduğunda veya gözünüz normalden daha uzun olduğunda meydana gelir. Işık retinanıza odaklanmak yerine retinanın önüne odaklanır ve bu durum uzak mesafedeki nesneleri bulanık görmenize neden olur.

Hipermetrop : Korneanız çok az kıvrımlı olduğunda veya gözünüz normalden daha kısa olduğunda meydana gelir. Etkisi miyobun tam tersidir. Gözünüz rahat durumdayken ışık asla gözün arkasına odaklanmaz ve yakın mesafedeki nesnelerin bulanık görmenize neden olur.

TEŞHİS

Astigmatizma göz muayenesi ile teşhis edilir. Tam bir göz muayenesi ile size testler yapılarak göz sağlığı ve kırma kusurları ölçülür. Göz doktorunuz çeşitli aletler kullanarak parlak bir ışığa bakmanızı isteyerek çeşitli merceklerle muayenenizi yapabilir. Doktorunuz bu aletleri gözlerinize ve görüş mesafenize uygun olan gözlük veya kontakt lensleri belirleyebilmek için kullanır.

TEDAVİ

Düzeltmenin amacı her iki meridyenin odak çizgilerini tek bir odak noktasında bir araya getirmektir. Tedavi, düzeltici mercekler veya refraktif cerrahi ile yapılabilir.

Düzeltici Mercekler

Düzeltici lenslerin kullanılması, korneanızın ve lensinizin düzensiz eğrilerini önleyerek astigmatizmayı tedavi eder. Ancak bu kalıcı bir çözüm değildir, mercek takıldığı sürece görme düzelecek çıkarıldığında ise bulanıklaşacaktır.

Düzeltici mercekler;

Gözlük: Gözlükler, gözünüzün dengesiz şeklini telafi etmeye yardımcı lenslerle yapılır. Lensler ışığın gözlerinize doğru düzgün eğilmesini sağlar. Gözlükler, ayrıca yakın görüş veya uzak görüş gibi diğer kırılma hatalarını da düzeltir.

Kontakt lens: Gözlükler gibi, kontakt lensler de astigmatizmanın çoğunu düzeltebilir. Tek kullanımlık ve yumuşak olmak üzere çeşitli tip ve tarzlarda mevcuttur.

Kontakt lensler ayrıca ortokeratoloji adı verilen bir prosedürde de kullanılır. Ortokoloji, gece boyunca gözünüzün eğriliği düzeltilene kadar uyurken takılan sert kontakt lenslerdir.  Ardından, yeni şekli korumak amacı ile lensler daha az sıklıkta takılır. Eğer bu tedaviyi keserseniz, gözleriniz eski halline ve kırma kusurlarına geri döner.

Uzun süreli kontakt lens kullanımı gözde enfeksiyona sebep olabilir.

Refraktif Cerrahi

Refraktif cerrahi kırılma kusurlarını kalıcı olarak düzeltir, gözlük veya lens kullanımı ihtiyacını ortadan kaldırır. Göz doktorunuz korneanın kıvrımlarını lazer ışığı ile yeniden şekillendirerek kırılma kusurlarını düzeltir. Cerrahi işlem öncesinde doktorunuz uygun testleri yaparak gözününüz ameliyat için uyumluluğuna bakar.

Refraktif Cerrahi Yöntemleri;

  • LASIK: Bu yöntemde FEMTO LAZER denilen bir aletle korneaya istenilen çapta ve kalınlıkta ince dairesel bir kesi yapılır. Bu şekilde FEMTOLASİK olarak adlandırılır. Cerrah hazırlanan bu ince zarı kaldırır ve zar altındaki korneayı yeniden şekillendirmek için Excimer Lazer kullanır. Şekillendirme bitince zarı orijinal yerine koyar. Astigmat tedavisinde altın standart yöntemdir. Anında düzeltme sağlar, ağrısızdır, ertesi günden itibaren günlük aktivitelere dönüş sağlar, güneş gözlüğü kullanımına gerek yoktur.
  • LASEK/PRK/NO TOUCH: Daha ince bir kornea tabakası olup LASİK uygulanamayacak hastalarda ya da çalışma koşulları veya spor nedeniyle gözünüz risk altındaysa tercih edilir. Kornea en dış tabakası olan epitel tabakası, lazer hedef tabakası olan stroma tabakası üzerindedir. İşte bu tabaka kazınarak mekanik olarak uzaklaştırılırsa yöntem PRK, alkol ile kaldırılıp lazer sonrası geri yerine koyulursa LASEK, direk lazer ışınları ile ortadan kaldırılırsa NO TOUCH ismini alır. Hangi yöntemle olursa iyleşme 1-6 ay arasıdır, güneş gözlüğü birkaç ay kullanılmalıdır, ameliyat sonrası 1-3 gün sulanma, ışık hassasiyeti ve batma olur.
  • GÖZ İÇİ TORİK LENS: Excimer lazer yapmadan gözün içine özel ölçümü yapılmış astigmat düzelten Torik Lens konularak sorun giderilir. 40 yaş altı hastalarda hastanın kendi lensi ile gözün renkli tabakası arasına yerleştirilen FAKİK GÖZ İÇİ LENSİ, 40 yaş üstünde hastalarda hastanın kendi lensi alınıp yerine yerleştirilen tek odaklı, iki odaklı veya ÜÇ ODAKLI (akıllı lens) astigmatı düzelten göz içi lensi ameliyat ile yerleştirilir. FAKİK GÖZ İÇİ lensleri istendiği vakit geri alınabilirken diğer seçenekler kalıcıdırlar.
  • RADYAL KERATOTOMİ: Geçmişte kullanılan ancak günümüzde artık kullanılmayan bir yöntemdir.

 

Göz sağlığı ve hastalıklarıyla ile ilgili merak ettiklerinizi mutlaka doktorunuza danışın.

maya göz