MAKÜLER HOLE

Maküla, gözün retina (ağ tabaka) bölgesinin merkezinde görme hücrelerinin yoğun olarak bulunduğu, sarı nokta olarak da bilinen merkezi görmeden sorumlu bölgedir. Maküler hole ya da maküla deliği bu bölgeninde merkezinde yer alan fovea bölgesinde meydana gelen açıklığa verilen isimdir. Açıklık tam kat ya da yarım (lamellar maküler hole) olabilir.

Genellikle 55 yaşın üzerinde ve kadınlarda daha sık görüldüğü bilinmektedir. Çoğunlukla delik kendiliğinden gelişir. 50 yaş altında meydana gelen delikler genellikle göz travmasına bağlıdır.

BELİRTİLER

Maküla deliği, kitap okumak, araç kullanmak gibi günlük işleri yaparken kullandığınız merkezi görüşü bulanıklaştırabilen bir göz hastalığıdır.

Diğer gözünüz iyi görüyorsa, maküla deliği olan gözden herhangi bir belirti fark edemeyebilirsiniz. 

Maküler hole erken dönemde semptom göstermeyebilir. Hastalık ilerledikçe doğrudan karşıya baktığınızda çarpık veya bulanık görme fark edebilirsiniz. Pencere çerçevesi gibi çizgiler veya düz nesneler bükülmüş, dalgalı veya ortada bir parça eksikmiş gibi görünebilir. Zamanla, merkezi görüşünüzde bulanık veya kör bir nokta fark edebilirsiniz. Okurken satırları görebilir ancak ortadaki harfleri veya kelimeleri kaçırabilirsiniz. Veya bir kişinin yüzünü görebilir, ancak burnunu veya gözlerini göremeyebilirsiniz.

TEŞHİS

Muayenede doktorunuz damla ile göz bebeğinizi büyüterek retina bölgesini incelediğinde maküler holeden şüphelenebilir. Kesin tanı ağrısız ve hızlı bir tetkik olan Optik Kohorens Tomografi (OCT) ile konur.

TEDAVİ

Hafif semptomları olan hastalar tedaviye ihtiyaç duymayabilir. Ancak maküla deliği büyüyorsa ve ciddi görme sorunlarına neden oluyorsa görme düzeyini korumak için ameliyat gerekebilir. Ameliyatla erken tedavi genellikle görmeyi geri getirebilir. Erken tedavi edilemezse merkezi görme kaybı kalıcı olabilir.

Maküla deliğini tedavi etmek için vitrektomi adı verilen bir ameliyat yapılması gerekir. Vitrektomi sırasında doktor maküla yüzeyine müdahale eder ve gözün içerisine bir gaz kabarcığı enjekte eder. Bu gaz maküla deliğinin kenarlarını bir arada tutan ve gözünüzün deliği kapatmasına yardımcı olan geçici bir bandaj gibidir.

Ameliyattan sonra bir süre aktiviteleri ve hareketleri sınırlandırmak gerekecektir. Belirli bir baş pozisyonunda bir süre durmanızı doktorunuz isteyebilir. Ayrıca belirli bir süre uçak yolculuğu yapmamak gerekir.

Tedavi maküla deliği erken yakalandığında en iyi sonucu verir, bu nedenle maküla deliği belirtileri fark ederseniz hemen göz muayenesi olmanız önemlidir.

 

Göz sağlığı ve hastalıklarıyla ile ilgili merak ettiklerinizi mutlaka doktorunuza danışın.

maya göz