OKÜLOPLASTİ

Oküloplasti göz kapakları, g özyaşı yolları ve göz çukuru (orbita) ile ilgili sorunlarla ilgili cerrahi çözümleri kapsayan bir daldır. Göz kapaklarında yaşa bağlı değişiklikler, doğumsal ya da sonradan gelişen kapak d üşüklükleri, gözyaşı kanalı tıkanıklıkları, kapak kenarındaki benler (nevüs)  ve kitleler cerrahi olarak tedavi edilmektedir.

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)

Göz çevresi kişinin ifadesini direkt olarak etkileyen en önemli bölgedir. Yaş alma, ailesel faktörler, hızlı kilo alıp verme, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma gibi nedenlerle kapaklarımızda düşme sarkma veya torbalama gibi değişiklikler oluşabilir. Bu değişiklikler kişinin olduğundan yaşlı ve yorgun görünmesine sebep olur. Blefaroplasti göz kapakları ve göz çevresindeki değişikliklerin cerrahi olarak düzeltilmesi işlemidir. Blefaroplasti ile fazla dokular çıkarılır, yağ torbaları alınır ya da yerleri değiştirilerek kullanılır, gevşek dokular sıkılaştırılır. Varsa diğer kapak duruş problemleri d üzeltilir. Kısa sürede uygulanabilir ve yüzde fark edilir bir değişim yaratır. Sonuçları yüz güldürücüdür. Yapılacak işleme ve hastaya g öre sedasyon ya da local anestezi uygulanabilir. Genellikle doğru teknik ve yaklaşımla uygulandığında iz bırakmadan iyileşir.

BOTOKS UYGULAMASI

Botox yani botilinium toksin kas hareketlerini bloke ederek etki eden bir ajandır. Kas kasılmasını engelleyerek hareketi azaltır ve göz çevresinde mimikler nedeniyle oluşan kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir. Hareketle yani mimiklerimizle oluşan dinamik çizgilerin yok olmasını sağlarken, mimik yapmadığımızda bile var olan statik çizgilerin derinliğini azaltır. Botox ofis koşullarında kısa sürede uygulanabilen cerrahi olmayan bir yöntemdir. Etkinliği uygulama sonrası birinci haftada yavaş yavaş başlar ve ikinci haftadan sonra maksimuma ulaşarak ortalama 4-6 ay kadar sürer.

Diğer Kullanım Alanları

Blefarospazm : Göz çevresi kaslarının istemsiz şekilde kasılmasıdır. Şiddeti değişiklik gösterebilir, bazı durumlarda hastanın gözünü açamamasına neden olacak kadar şiddetlidir. Botox enjeksiyonu ile bu kaslar gevşetilebilir ve kasılmalar önlenir. Aynı şekilde yüz felci sonrası görülen istemsiz kasılmalar (distoni) ve sinkinezi tedavisinde de botox uygulanabilir.

Epifora (Göz Sulanması): Bazı özel durumlarda gözyaşı salgısını kontrollü olarak azaltmak ve sulanmayı önlemek amacı ile gözyaşı bezine uygulanabilir. Göz kayması, çift görme gibi özel durumlarda göz kaslarına kullanılabilir.

PİTOZ

Göz kapağının kapak aralığını daraltacak şekilde d üşmesidir.

Sebepleri;

  • Doğuştan (konjenital)
  • İleri yaş
  • Travmalar
  • Nörolojik nedenler
  • Kontakt lens kulanımı

Detaylı muayene sonucu kapak seviyesinin belirlenmesi, kas gücünün saptanması ve göz tembelliğinin gibi etkenler göz önüne alınarak tedavi planı yapılır.

TEDAVİ

Pitoz tedavisi nörolojik sebeplerin ekarte edilmesi sonrasında cerrahidir. Göz kapağını kaldıran kasların güçlendirmesi ya da askılama gibi yöntemler uygulanabilir. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Entropion : Göz kapağı kenarlarının i çe doğru dönmesidir. Kirpiklerin göz ile temasına neden olur. Batma, yanma, sulanma veya kızarıklık gibi şikayetlere neden olur. Cerrahi olarak tedavi edilir.

Ektropion : Göz kapağı kenarlarının dışa doğru d önmesi ve sarkmasıdır. Göz kapağının göz ile teması bozulur. Sulanma, batma, kızarıklık gibi şikayetlere sebep olur. Yaşa bağlı gelişebileceği gibi yüz felci, travma, kitle etkisi gibi nedenlerle de oluşabilir. Cerrahi olarak tedavi edilir.

Kitleler : Kapak cildinde ve kirpikli kenarda, konjonktivada (gözün beyaz kısmını örten zar tabaka) ve göz içi dokularda oluşabilirler. Kapak cildinde oluşan kitlelerin çoğu iyi huyludur.  Büyüyen, renk değiştiren ve iyileşmeyen yaralar oluşturan kitleler mutlaka incelenmelidir. Tedavisi cerrahidir.

 

Göz sağlığı ve hastalıklarıyla ile ilgili merak ettiklerinizi mutlaka doktorunuza danışın.

maya göz