RETİNİTİS PİGMENTOZA

Retinitis pigmentoza (RP); gece körlüğü ya da tavukkarası olarak da bilinir. Gözün retina (ağ) tabakasını tutan, yaklaşık %50 hastanın aile hikayesinin olduğu klinik ve genetik olarak geniş bir hastalık gurubunu tanımlamaktadır. 

BELİRTİLER

Hastalığın seyri hastadan hastaya, hatta aynı ailedeki farklı bireylerde bile farklılıklar gösterebilir. Retinitis Pigmentozanın en yaygın erken semptomu genellikle gece görüşündeki azalmadır. İlk belirtiler genellikle 20-30’lu yaşlarda ortaya çıkmakla beraber daha erken ya da geç yaşlarda da başlayabilir. Ebeveynler, Retinitis Pigmentoza'lı çocukların karanlıkta hareket etmede veya loş ışığa uyum sağlamada sorun yaşadıklarını fark edebilirler. 

Retinitis Pigmentoza ayrıca çevresel görüş kaybına da neden olabilir. Zamanla, görüş alanınız yalnızca merkezi bir görüşe (tünel görüş) sahip olana kadar daralabilir.

Bazı hastalar görüşlerini diğerlerinden daha hızlı kaybederler. Sonunda hastalığa sahip kişiler çevresel ve merkezi görüşlerini kaybedebilirler.

Retinitis Pigmentoza 'nın diğer belirtileri parlak ışığa duyarlılık ve renkli görme kaybıdır. Hastalarda kırılma bozuklukları (en sık miyopi), katarakt, glokom ve kistoid maküla (sarı nokta) ödemi gibi ek göz hastalıklarıda izlenebilir. Düzenli göz muayeneleri, göz doktorunuzun bu sorunları erkenden bulup tedavi etmesine yardımcı olacaktır. 

TEŞHİS

Tanı detaylı göz muayenesi ile konulabilir, hastalığın bazı karakteristik göz bulguları bulunmaktadır ancak Elektroretinografi ve Optik Kohorens Tomografi (OCT) gibi tetkiklerde tanı için istenebilir.

TEDAVİ

Retinitis Pigmentoza'nın tedavisi yoktur, ancak az görme yardımcıları ve rehabilitasyon (eğitim) programları, RP'li kişilerin görmelerinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olabilir.

 

Göz sağlığı ve hastalıklarıyla ile ilgili merak ettiklerinizi mutlaka doktorunuza danışın.

maya göz